Οι αρχές μας

Αγαπάμε το Δήμο μας.

Για μας, ο τόπος μας είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Είναι οι μνήμες μας από τα παιδικά μας χρόνια. Τα χρώματα και τα αρώματα της εφηβείας μας. Είναι ο τόπος που ζούμε, ονειρευόμαστε, δημιουργούμε. Είναι το μέλλον των παιδιών μας.


Μεσολόγγι – η κοινή μας ταυτότητα
Ας θυμηθούμε λίγο τα αυτονόητα: η πόλη μας είναι το κοινό σημείο αναφοράς όλων μας. Είναι η κοινή μας ταυτότητα ανεξαρτήτως οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής θέσης. Ας επαναφέρουμε στην ψυχή μας την αίσθηση πως όλοι ανήκουμε σε μια κοινή κοινότητα, οργανικά δεμένη με την πορεία και την ιστορία της πόλης μας. Το μέλλον μας είναι άρρηκτα δεμένο με το μέλλον αυτού του τόπου.

Είμαστε πάνω από όλα πολίτες
Διαμορφώνουμε με την συμπεριφορά μας την καθημερινότητά μας, περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Δημιουργούμε αθροιστικά ο καθένας μας, δυναμική μεγάλης κλίμακας ικανή να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας. Ζούμε με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στον συμπολίτη μας. Κάνουμε πράξη την «κοινωνία πολιτών».

Λέμε όχι στους Μαυρογιαλούρους
Αποστρεφόμαστε την εικόνα Δημάρχου που τάζει στους πάντες τα πάντα, δεν μας ταιριάζει η εικόνα βουλευτή «Καλοχαιρέτα» που περιφέρεται πότε υποσχόμενος και πότε καταγγέλλοντας την ανάλγητη κεντρική εξουσία που δεν δίνει χρήματα. Όλα τα προηγούμενα παραπέμπουν σε μία λογική μικροδιαχείρισης, μιζέριας και στασιμότητας. Ας πούμε όχι σε όλα τα παραπάνω.

Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας της κοινής λογικής
Δύναμή μας οι πολίτες της κοινής λογικής. Οι πολίτες που κοιτούν τα προβλήματα και αναζητούν τις λύσεις τους μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις και διαχωριστικές γραμμές. Οι πολίτες που θέλουν την επιστροφή του αυτονόητου στην καθημερινότητά τους. 

Πόλη φιλική και ανθρώπινη
Διεκδικούμε ένα Δήμο φιλικό, ανθρώπινο, ελεύθερο, προσβάσιμο για όλους. Γειτονιές καθαρές, πεζοδρόμια για τους πεζούς, παιδικές χαρές για τα παιδιά, πόλη με ανοικτό ορίζοντα στην θάλασσα. Ελεύθερους χώρους για σκέψη και δημιουργία. Μία πόλη που θα σέβεται τους πολίτες της και θα απαιτεί σεβασμό και αγάπη απ’ όλους μας.

Προτιμούμε τις δυσάρεστες αλήθειες από τα ευχάριστα ψέματα
Συνήθως οι ευχάριστοι άνθρωποι είναι καλοί μόνο για να μας φτιάχνουν το κέφι. Στην πολιτική πρέπει να γίνεσαι δυσάρεστος όταν το απαιτεί η αλήθεια. Και επίσης είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι λιγότερα και να κάνεις περισσότερα. 

Επενδύουμε στην οικονομία της «κοινωνίας»
Κάθε κοινωνία, κάθε τόπος έχει ως πηγή πλούτου το ανθρώπινο δυναμικό. Ας επενδύσουμε σε αυτό. Στο τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο που κρύβει ο καθένας μας. Ας στηριχτούμε στην κοινωνική δράση, στον εθελοντισμό, στην φιλανθρωπία. Έννοιες ξεχασμένες, αλλά απαραίτητες σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Ας βοηθήσουμε όλοι έτσι ώστε ο Δήμος μας να σταθεί δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Ας δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και ανθρωπιάς.

Συνθέτουμε – Προσθέτουμε – Δημιουργούμε
Δεν ερχόμαστε να σβήσουμε το παρελθόν. Αναγνωρίζουμε ότι θετικό έχει γίνει. Χτίζουμε πάνω σε ότι καλό.
Παράλληλα δημιουργούμε από την αρχή νέες δομές εκεί που λείπουν. Νέες δράσεις συμβατές με την εποχή και τις ανάγκες της. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Τον έχουν ανακαλύψει άλλοι πριν από εμάς. Ας δούμε τι έχει γίνει σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ας δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε λύσεις πρακτικές και δοκιμασμένες και στον τόπο μας. Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε το κράτος και ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 


Αλλάζουμε την εικόνα – Γυρίζουμε σελίδα
Το μοντέλο διαχείρισης του χθες έχει αποτύχει. Η τοπική αυτοδιοίκηση όταν λειτουργεί σαν μία μικρογραφία του πελατειακού κράτους δεν εκφράζει πλέον κανέναν. Ας πάρουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και ας τραβήξουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω στο χθες όσους επιθυμούν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Θα είμαστε παντού…
Κάθε μέρα δίπλα σε όλους τους πολίτες. Σε αυτούς που θα αντιδρούν και σε αυτούς που θα συμφωνούν. Στις κακές και στις καλές στιγμές θα είμαστε δίπλα στους πολίτες. Ανοικτοί στην εποικοδομητική κριτική στην καλο προαίρετη διαφωνία. 

…όλοι μαζί
Απευθυνόμαστε σε όλους και ζητάμε την γνώμη, την εμπειρία τους. Καλούμε τους πάντες να μετουσιώσουν με ιδέες και έργο την αγάπη για την γειτονιά τους, για την πόλη τους.


Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. 
Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. 

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.